domingo, 20 de octubre de 2013

Preguntes per a tothom en això en això de les relacions de Catalunya a Espanya.

Cada dia que passa la veritat es que em surten més preguntes per fer. Ja sigui per dubtes propis, ja sigui per incoherències o per veure com ens ofereixen una vara de mesurar per als nostres i una altra pels altres. Allà van, agafa les teves i apa:

  1. Si no ets nacionalista (espanyol) hi ha cap problema a que el català sigui idioma oficial a Espanya i per tant a la Unió Europea?
  2. De veritat s’ha de permetre sentir que el català parlat a València es un idioma diferent del parlat a les Balears i en canvi no dir que a Andalusia Oriental es parla un idioma diferent del que es parla a l’Andalusia Occidental? Es pot ser tan anticientífic?  
  3. Per que es tan greu parlar de Països Catalans i en canvi tan maco parlar de Hispanoamèrica o del pernill del país?
  4. Per què a Catalunya fem com si el espoli espanyol a Amèrica o l’Àfrica no fos amb nosaltres?
  5. Seria raonable que la resta d’Espanya emprenyés a una Catalunya independent? Què en pensarien els productors d’Almeria de només poder portar a Europa els tomàquets per Irun?
  6. Si el tema del referèndum es bàsicament per una qüestió democràtica de tenir dret a decidir i de que parlin els vots, llavors si surt sí a Catalunya que passarà amb les comarques que votin no? Tenen dret a fer el camí invers a la resta?
  7. Si el tema del referèndum es bàsicament per una qüestió democràtica de tenir dret a decidir i de que parlin els vots, llavors seria legítim també un referèndum per votar expulsar d’Espanya al País Basc i Navarra? O a Catalunya directament?
  8. En una Catalunya independent algú em pot assegurar que la presencia a les escoles catalanes de la bandera, himne i d’altres símbols de Catalunya serà tant laxa com la que vivim ara mateix de la bandera, himne i d’altres símbols d’Espanya.
  9. Si no ets nacionalista (espanyol) tant et faria en que Espanya passes a ser una regió a França (o Portugal), amb capital París (o Lisboa) i únic idioma de coneixement obligatori fos el francès (o el portuguès)?
  10. Si l’estat de la UE que es trenca primer es Bèlgica per les bones entre Flamencs i Valons, que passa? Tots 2 nous estats fora de la UE?
  11. Una Catalunya independent tindrà balances fiscals entre comarques i diverses hisendes? Mantindrà l’ordinalitat? I aquests criteris els aplicarà a les classes socials?
  12. Una consulta pactada inclourà un pacte de neutralitat dels mitjans públics?
  13. Era diferent l’unanimisme de la via catalana a la dels dies que va guanyar la selecció espanyola masculina de futbol el campionat del món?
  14. A aquells que fan servir la anticolonial eina del boicot dels productes catalans pensen que així uneixen més a tota Espanya?
  15. No entraria en el mandat constitucional (respecte i protecció)  fer programes a La 1 per a tota Espanya en català? O com a mínim cursos de català?
  16. Si uns dels motius per fer futbol a TV3 i Catalunya Ràdio és pel foment de la llengua catalana, no podria retransmetre els partits de la selecció espanyola en català?
  17. Pot ser el PP garant de la constitució per la que va demanar el NO al referendum? Bé, no es va oposar el PP a la constitució, però només 9 dels seus 16 diputats van votar a favor al congrés.
  18. Pot ser ERC garant de l’estatut per al que va demanar el No al referendum?
  19. Algú se’n recorda dels dirigents del PP quan era AP que eren molt contraris al divorci per als demés i ara porten vàries ex-dones? i fins i tot han creat partits regionals?

Algunes respostes de fa temps.


1 comentario:

Anónimo dijo...

Prattxanda asys
4) Bé, perquè només ho som comn a responsable civil "subsidiari". Valdria per Cuba i l'esclavisme XVIII-XIX

5)Irun Espanyol? hehehe. No hauria de ser problema. a Alemria li intresessa el Corredo Mediterrani.

6) de entrada NO. Exemple: Montenegro, etc. i/o OTAN Catalunya és a l'OTAN. Amb el temps en parlem. Ho explica molt bé @trinito

7)Ni idea, no s'ha donat mai el cas, crec

8) Esperem que es mantinguin els bons costums. Amb el temps tot serà més laxe... el nacionalisme no tindrà sentit... Bé, també depen del que faci Espanya, és clar.

10) Bona aquesta, qui es quedi Brusel·les es queda a la UE

11) Si, perquè no, com a altres països. Solidaritat ? i Tant!! Ordinalitat per classes sociasl? Existeix?

12) hahahaha

13) No l'entenc

16) Potser, però és més urgent el porno en català.